به گزارش خبرنگار مهر، مهدی غضنفری امروز در همایش فروشگاههای زنجیره ای، موانع ، چالشها و نوسازی نظام توزیع گفت: بازیگر اصلی صحنه فروشگاههای زنجیره ای اصناف هستند که خوشبختانه به این باور رسیده اند که باید سیستم توزیع کشور را متحول کرده و بیش از این با سیستم فعلی ادامه ندهند.
هزینهها یک مزاحم جدی برای رقابتی شدن هستند
وزیر بازرگانی گفت: در کنار دو نهاد اجتماعی وزارت بازرگانی و شورای اصناف، بانکها هستند که باید مشخص کنند چه میزان آماده سرمایه گذاری و اعطای تسهیلات به سرمایه گذاران در نوسازی نظام توزیع کشور هستند، البته این حرکت بزرگ اقتصادی و اجتماعی یک بازیگر دیگر به نام سرمایه گذار نیز دارد که در کنار آن نباید نقش شورای شهر، شهرداری ها و مسئولان شهری را نیز از نظر دور داشت.
وی تصریح کرد: اگر به این مجموع سرمایه گذاران خارجی را نیز اضافه کنیم کمک موثری در فرآیند نوین سازی شبکه توزیع کشور انجام داده ایم.
غضنفری گفت: بر کسی پوشیده نیست که بخش خدمات و توزیع یکی از بخشهای مهم اقتصادی کشورهاست و سهم خدمات در GDP برخی از کشورها از سهم صنعت و کشاورزی بالا رفته و بی توجهی به آن خسارت بار است .
وی ادامه داد: اشتباه است اگر تصور کنیم که چنانچه در حوزه تولید به اندازه کافی سرمایه گذاری صورت گیرد می توانیم یک کشور تولید کننده صادراتی شویم چرا که دستیابی به چنین موقعیتی زمانی امکان پذیر است که حوزه خدمات و توزیع همپای تولید رشد کرده و نوین شود.
وزیر بازرگانی ادامه داد: در این راستا باید تکنولوژی های جدید را بپذیریم و هزینه ها را به حداقل رسانیم، همچنین باید مبارزه با ویروسهای هزینه ای را نیز تداوم بخشیم.
به گفته غضنفری، هزینه ها یک مزاحم جدی برای رقابتی شدن هستند، ضمن اینکه هزینه ها در حوزه توزیع به یک ویروس کشنده تبدیل می شود که اگر چه در فرایند کالا منتقل می شود ولی آنقدر هزینه ها بالا رفته است که کالا را از گردونه رقابت خارج می کند، بنابراین نباید دیدگاه به نوین سازی نظام توزیع را یک نگاه لوکس به خرید کالا دانست و آن را رفاه زدگی بیش از حد تلقی کرد بلکه این یک مکمل مهم حوزه تجارت و تولید است.
کاستی های نظام توزیع
این عضو کابینه دهم با بیان اینکه کاستی های نظام توزیع در قالب 10 پروژه در وزارت بازرگانی از میان برداشته خواهند شد، تاکید کرد: یکی از این 10 پروژه توجه به فروشگاههای زنجیره ای و بزرگ است، ضمن اینکه تجربه نشان داده است که مردم نیز از راه اندازی چنین فروشگاههایی استقبال می کنند و این سیگنال را می دهند که در سالهای گذشته این حوزه مورد غفلت واقع شده .
غضنفری گفت: با راه اندازی فروشگاههای زنجیره ای مردم با مراجعه هجوم بار خود اعلام کردند که این نوع خرید را بر خریدهای سنتی ترجیح می دهند.
وی اظهار داشت: ما نظام توزیع را یک واسطه و نظام میانی بین دو گروه اصلی جامعه و اقتصاد می دانیم و معتقدیم که اطلاعات به عنوان مهمترین موضوع باید به شیوه صحیح در بازار به گردش درآید و در نهایت نظام توزیع نقش اطلاع رسانی دو طرفه را برای مصرف کننده و تولید کننده بازی می کند.
وزیر بازرگانی نقش نظام توزیع به عنوان یک حلقه واسط میان دو گروه اصلی را مهم تلقی و تصریح کرد: در دل نظام توزیع فروشگاههای زنجیره ای به عنوان واسط قرار می گیرند. در این میان اما مصرف کننده انتظار دارد تنوع کالایی بالایی را در این فروشگاهها مشاهده نماید در واقع این خواست مشتری امروز است که وقتی برای خرید به فروشگاه زنجیره ای مراجعه می کند برندها و تنوع بالای کالایی را مشاهده کرده و از قیمت اعلام شده نیز اطلاع داشته باشد، این در حالی است که در برخی مراکز فروش نوعی اطلاعات نادرست به مصرف کننده ارائه می شود که موجبات بی اعتمادی وی را فراهم می آورد.
وی گفت: فروشگاههای زنجیره ای باید آگاهی کافی را به هنگام خرید به مشتریان خود بدهند و البته بپذیرند که باید به صورت استاندارد مصرف کننده را آگاه کنند.
غضنفری یکی از خواسته های مشتریان از فروشگاههای زنجیره ای را دسترسی راحت عنوان و خاطر نشان کرد: فضای فیزیکی باز و راحت به هنگام خرید این تصور را به مصرف کننده می دهد که برای او نیز حقی قائل شده اند و اگر این طور نباشد فروشگاههای زنجیره ای از استانداردها فاصله گرفته اند.
این عضو کابینه دهم سپس به انتظارات دولت از فروشگاههای زنجیره ای اشاره و تصریح کرد: دولت از سیستم توزیع به صورت منطقی شفافیت اقتصادی را طلب می کند که این امر می تواند با ثبت اطلاعات در دستگاههای POS محقق شود .
فروشگاههای زنجیرهای جلوی انفجار قیمتها را بگیرند
وزیر بازرگانی ادامه داد: یکی دیگر از انتظارات دولت از فروشگاههای زنجیره ای جلوگیری از بحران کمبود کالا و انفجار قیمتها است به نحوی که فروشگاههای زنجیره ای تامین بیشتر کالاها را در زمان هجوم تقاضا محقق کنند، این در حالی است که در مواقعی نظیر ایام پرمصرف سال بعضا با گرانی کالا مواجه می شویم در حالی که وفور کالا به چشم می خورد، بنابراین منطق اقتصادی حکم می کند که فروشگاههای زنجیره ای کالا را با حاشیه سود کمتر در اختیار مشتریان قرار دهند.
وی از مسئولان فروشگاههای زنجیره ای درخواست کرد تا در مواقع هجوم تقاضا فروش فوق العاده راه بیاندازند.
غضنفری تصریح کرد: هم اکنون یک عارضه منفی فرهنگی در ذهن برخی افراد شکل گرفته است که در زمان پرتقاضا عرضه کالا را کم کنند تا قیمت بالا رود. اگر چه در این میان دستگاههای نظارتی نظارت ها را تشدید می کنند اما باید نوعی کار فرهنگی نیز صورت گیرد.
به اعتقاد وی، ایام هجوم تقاضا یک فرصت برای عرضه کننده کالا است اما این فرصت به معنای گرانفروشی نیست بلکه فرصت عرضه بیشتر را فراهم می کند، بنابراین فروشگاههای زنجیره ای باید رهبری قیمت را در ایام پرتقاضا به عهده گیرند و این فرهنگ زشت را از میان بردارند که اگر می خواهیم وارد ایام پرتقاضایی مثل ماه رمضان شویم باید قیمتها بالا رود.
این عضو کابینه دهم احترام به حقوق مصرف کننده را از انتظارات دولت دانست و گفت: کاهش و حذف کالای قاچاق در فروشگاههای زنجیره ای قابل کنترل است چرا که به طور قطع صاحبان این فروشگاهها اجازه نمی دهند کالایی خارج از پروتکل های مرسوم وارد سیستم عرضه شود.
غضنفری ادامه داد: تولیدکنندگان نیز از فروشگاههای زنجیره ای انتظاراتی دارند و آن استفاده از تولید داخل در تنظیم بازار و ارتباط بین تولید کننده و فروشگاه است، لذا تولید کننده سفارش کالا در زمان خاص را انتظار دارد تا بتواند تولید خود را بر اساس تقاضای فروشگاهها برنامه ریزی کند.
وی یکی دیگر از درخواستهای تولید کنندگان از مسئولان فروشگاههای زنجیره ای را حذف واسطه های غیر ضروری دانست و گفت: اگر بحث خرید سلف و پرداخت کمی زودتر به تولید کننده ها شکل گیرد، آن گاه تولید کننده مجبور نمی شود تا کالای خود را زودتر به واسطه ها بفروشد.
غضنفری نصب برند فروشگاههای زنجیره ای بر روی بسته بندی کالاها را گامی موثر در راستای جلب اطمینان مصرف کنندگان دانست و گفت: این امر به صادرات نیز کمک می کند، ضمن اینکه برند سازی باید در فروشگاههای زنجیره ای شکل گیرد. البته باید توجه داشت که این برند تنها یک لوگو و مهر نیست بلکه نوعی اعتبار بخشی به بسیاری از مشخصات است که باید با استمرار در تحویل ، ثبات در قیمت و حفظ کیفیت کالا همراه باشد.
وی گفت: فروشگاههای زنجیره ای نیز انتظاراتی دارند که یکی از آنها امکان جذب سرمایه های خارجی و داخلی و تسهیل این امر توسط دولت هاست.
غضنفری اظهار داشت: تولید پایدار داخلی برای اطمینان از منابع تامین کالا یکی دیگر از درخواست های فروشگاههای زنجیره ای است چرا که آنها نمی توانند با یک سیستم ناپایدار تولید در چشم مشتری اعتبار ایجاد کنند.
وزیر بازرگانی انطباق قوانین با نیاز فروشگاههای زنجیره ای و امکان برخورداری از مشوقهای لازم در حوزه مالیات را از جمله دیگر درخواست های فروشگاههای زنجیره ای دانست و گفت: بحثها برای حل مشکل مالیات فروشگاههای زنجیره ای همچنان ادامه دارد.
یک میلیون واحد صنفی فاقد پروانه فعالیت هستند
این عضو کابینه دهم در ادامه به وضعیت وجود واحدهای صنفی در کشور اشاره و خاطر نشان کرد: آمارها بیانگر وجود بیش از یک و نیم میلیون واحد صنفی فعال دارای پروانه و یک میلیون واحد صنفی فاقد پروانه حکایت دارد که اگر این گروه را به نسبت جمعیت کشور در نظر بگیریم، محاسبات چنین می گوید که به ازای هر 32 نفر یک واحد صنفی در کشور وجود دارد در حالی که میانگین کشورهای توسعه یافته به ازای هر 250 نفر و در کل دنیا به ازای هر 150 نفریک واحد صنفی وجود دارد.
غضنفری ادامه داد: بر این اساس در ایران هر 32 نفر باید یک واحد صنفی را سرپا نگه دارند و یکی از دلایل گرانفروشی نیز همین است که یک واحد صنفی پول آب، برق و گاز خود را از این 32 نفر دریافت می کند. بنابراین وجود چنین روشی سیستم توزیع ما را خدشه دار می کند و اگر قرار است نهضت کاهش قیمت تمام شده در کشور شکل گیرد باید در حوزه توزیع تمرکز بیشتری صورت گیرد.
وزیر بازرگانی گفت: یکی از دلایلی که ما را به سمت توسعه فروشگاههای زنجیره ای می کشاند این است که ادامه روند فعلی توسط واحدهای صنفی به معنای خدشه دار کردن سیستم توزیع در کشور است.
وی بر ضرورت کنترل قیمتها بر اساس برخورداری از مدل رهبری قیمت تاکید کرد و گفت: قیمت کالا در فروشگاههای زنجیره ای باید زیر قیمت بازار باشد و به نوعی فروشگاهها رهبری قیمت را از دوش وزارت بازرگانی بردارند.
این عضو کابینه دهم خاطر نشان کرد: هم اکنون تنوع کافی از کالاها در برخی از فروشگاههای زنجیره ای به چشم نمی خورد، بر این اساس یادمان نرود اگر قرار است مشتری در یک نقطه تمامی خریدهای خود را انجام دهد باید فضای فیزیکی متفاوتی را نیز تجربه کند.
وزیر بازرگانی با تاکید بر لزوم وجود فرهنگ مصرف در خریداران، خاطر نشان کرد: برخی معتقدند خریدهای مکرر با زندگی شهرنشینی امروز سازگار نیست، لذا فروشگاههای زنجیره ای باید تردد شهروندان را کم کنند. در این میان یک موضوع بسیار مهم علمی، اجتماعی و اقتصادی به نام فروشگاههای زنجیره ای به سیستم توزیع کمک کند.
وی تصریح کرد: حوزه فروشگاههای زنجیره ای ابعاد اقتصادی وسیع و اجتماعی اثرگذاری دارد که می تواند در احترام به مشتری ، توزیع ارزان و تنظیم بازار نقش آفرینی کند.
غضنفری ادامه داد: در بخشهای مختلف تولیدات کشاورزی یک منحنی سینوسی وجود دارد که بر مبنای آن در فصل برداشت کل محصولات کشاورزی ذخیره میشود و ممکن است در سایر مقاطع سال چنین ذخیره ای وجود نداشته باشد، لذا باید منحنی خطی مصرف را با منحنی سینوسی تولید تطبیق داد. البته در مواقعی برعکس این امر نیز رخ می دهد لذا بودن فروشگاههای زنجیره ای می تواند به عنوان یک رگولاتور کار نظم بخشی را صورت دهد.
نظر شما